Selecteer een pagina

Dag Liselore,

Ik ben een kwieke dame in de veertig. Ben gepassioneerd, gedreven en probeer anderen te helpen. Ik vind het makkelijker om anderen te steunen, te begrijpen dan mijzelf. Omdat ik bezig ben met het verwezenlijken van mijn droom, moet ik nu mijn energie, aandacht en tijd goed gaan verdelen en heb er moeite mee om “meer” tijd voor mijzelf te gebruiken. Moeite met lummelen want er ligt nog een berg werk.

Is dit een vrouwenprobleem? Ik eet gezond, slaap genoeg, wandel veel maar qua ontspanning en rust ben ik te streng voor mijzelf. Het besef is er, maar de omschakeling naar praktijk niet. En hoe belangrijk dit is, is mij duidelijk. Een goede vriendin was “schoon” verklaard en ligt nu weer voor onderzoeken in het ziekenhuis. Je leven kan zo maar op “zijn kop” staan. Het nieuwe “zorgen” voor mijzelf, wat is dat moeilijk. Heb je tips?

Groet, Liefst voor de Ander

Dag lieve Liefst voor de Ander,

Of het een vrouwending is of niet, het komt natuurlijk heel veel voor. En ongetwijfeld kunnen we er allerlei mooie theorieën op loslaten, over vrouwelijk karma en/of inborst, maar dat helpt jou nu niet verder. Want als ik op je afstem, voel ik een enorm verdriet. Zit het veel dieper dan de oppervlakkige omschrijving die je geeft over hoe fijn het is om de ander te steunen. Ik zie je als klein meisje, op zoek naar een grote mensen hand om je aan vast te houden. Die is er wel, maar die mag je alleen pakken als je doet wat de stem die bij die hand hoort, zegt. Aanpassen. Stil zijn. Aftasten. Het heeft je de gevoeligheid opgeleverd die je nu zo mooi inzet voor anderen. En het heeft je opgeleverd dat je jouw eigen stem niet meer hoort, maar wel als geen ander kunt doorgaan. En dat er mensen op jouw tabbert zitten, die voelen dat jij hen wel voort sleept. Veeg hen er als eerste eens af, lieve Liefst voor de Ander. Dit levert al de eerste teug aan energie op die je nodig hebt voor het herstellen van een oude wond. Met een familie opstelling zou je jezelf een andere positie kunnen toebedelen. Weer kunnen gaan staan voor jouw stem en liefdevol je eigen hand kunnen vastpakken als je het nodig hebt. Daarmee draai je jouw wereld om. Voed je eerst jezelf waardoor je de andere met vele malen veel meer energie van dienst kunt zijn. Want soms is een omgekeerde wereld een juiste wereld.